måndag 24 november 2008

Eu:s Sjukvårdsdirektiv

Sjukvårdsdirektiv för de rika!

Sjukvårdsdirektiv om patienternas rättigheter i EU - även kallat gränsöverskridande hälso- och sjukvård är försenat. Förslaget kan få allvarliga konsekvenser för hälso- och sjukvården och ger politikerna nervösa ryckningar! Det kan dock vara till fördel för några utvalda.

Sedan 2006 har kommissionen arbetat för att skapa ett EU:s hälso- direktiv, som kommer att sätta en standard och ett system för EG-domstolens avgöranden inom sjukvården.

Hittills har domstolen dömt efter sin egna uppfattning. Nu vill EU göra det möjligt att se patienter som en handelsvara över de nationella gränserna inom ramen för den inre marknaden. I förlängningen kommer även en fri etableringsrätt för vårdgivare utanför landstingets kontroll att införas.


Som EU-medborgare har du redan har rätt till behandling i ett annat EU-land om den egna landets sjukvård inte kan behandla dig inom en rimlig tid. Vad som är en rimlig väntetid bör avgöras utifrån en medicinsk bedömning och inte som det blir nu av ett direktiv.

Sökes vård inom EU kommer du att få en ersättning för behandling enligt en särskild taxa. Själv får du betala resor och logi. Eftersom du betalar för behandlingen och även för resor och logi är det är inte svårt att lista ut att få har den ekonomi som krävs för att använda rättigheten.

En underlig skrivning i direktivet är att du själv ska kunna bestämma om en behandling utomlands. Vem är klokast i valet av behandling vi behöver? Normalt lämnar vi det till en läkare. Nu öppnas för fri handel inom EU:s system medan räkningen sedan skickas till hem sjukvården.

En relevant fråga, till vem riktar sig denna förmån?

Det är inte svårt att föreställa sig hur detta direktiv kan förstöra landets och landstingens chanser att planera hälso-och sjukvården. Svårigheter uppstår i både ekonomi och verksamhet. Vårt hälso-och sjukvårdssystem kommer i en ökad utsträckning att tömas på pengar och resurser. Allt tyder även på att direktivet kommer att saknas en broms i händelse av att den nationella sjukvården drabbas ekonomiskt. Det går där inte att hävda ett förhandsgodkännande för en behandling.


Direktivet det kan få katastrofala följder?

Sjukvårdsdirektivet var tänkt att träda i kraft från januari 2009. Innehållet är ännu inte klart. Det ser ut som att liberalisering av vårdområdet redan gått för långt idag?  Det finns en rädsla för att förlora nationell självständighet och en rädsla för den allmänna sjukvården ska urholkas.

Det är uppenbart att detta är ett direktiv för rika människor och rika länder - de välbärgade kommer att utnyttja den gränsöverskridande hälso- och sjukvård bestämmelser mer än människor i Europas fattigare länder.

Vård efter behov ersätts av vård efter ekonomi! 

Kommer den vanlige skattebetalaren att ställa upp på detta, eller kommer den allmäna sjukvården att ersättas av försäkringslösningar?

tisdag 4 november 2008

Läkarbristens solklara lösning


Socialdemokraterna har likt alliansen under en lång rad a år struntat i att utbilda läkare. Snarast anser de styrande tydligen svenskarna för dumma för uppgiften när det idag är så att två av tre som får legitimation i  Sverige har en utländsk utbildning. Det har  även visat sig att det för en blygsam summa går att köpa sig en läkarlegitimation. Nu senast var det ett okänt antal som erhållit spansk legitimation och som nu förväntas arbeta i Europa. Möjligen har vi några av dem i Sverige. Tidigare har vi haft bluffdoktorer som turnerat runt med uppsägning och skadestånd som belöning.  Denna snabba spanska lösning på bristen är dock inte tillfredsställande i fråga om patientsäkerhet då dessa legitimerade saknar all form av läkarutbildning.
Nu erbjuds en spännande lösning med utbildade läkare.
Landstingen är allt desperat
are över att regeringen inte skapar fler utbildningsplatser  samtidigt som regeringen sitter och hittar på alla möjliga garantier och valfriheter i vården. Så efter den stora uppvaktningen från landstingens Kinaresor kommer det att öppnas en möjlighet att importera läkare från Kina. Tyvärr utfärdar de kinesiska myndigheterna endast turistvisum så 
de endast kan stanna i tre veckor i Sverige. Med ytterligare eftergifter i frågan om mänskliga rättigheter från Sverige  har signaler givits att då kan visumtiden förlängas. Dock är det inget problem med tre veckor då stafettläkare i allmänhet arbetar mycket korta perioder med 
en uppgift. Det räcker med att var hundrade kinesisk läkare känner sig kallad och semestrar med familjen i Sverige för att alla köer ska försvinna. 

Det enda  kravet är att de som ska besöker läkarna kan kinesiska. Inte heller det är något 
problem utan nu lanseras språkkurser på nätet så att vårdsökande kan göra sig förstådda.


Lycka till!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,